ΡΑΣ ΕΑΑΚ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ…

Τετάρτη 13 Μαΐου. Τι συνέβη;

Παρά τα περσινά γεγονότα των φοιτητικών εκλογών και κόντρα σε όσα προσπαθούσαν ΠΑΣΠ και ΔΑΠ, επιμείναμε στην πολιτική μας επιλογή οι φετινές φοιτητικές εκλογές να πραγματοποιηθούν εντός του πανεπιστημιακού ασύλου, του κοινωνικού χώρου που ο φοιτητικός σύλλογος της ΑΣΟΕΕ δραστηριοποιείται, συζητάει, αποφασίζει αγωνίζεται. Ωστόσο, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η έκφραση των φοιτητών βρήκε απέναντί της την δράση κάποιων που με τη στάση τους (διάλυση των εκλογών με τη βία) βάζουν νερό στο μύλο της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης που θέλει συλλόγους διαλυμένους και δίνουν άλλοθι στις ΠΑΣΠ-ΔΑΠ που θέλουν οι φοιτητές να εκφράζονται μέσω πελατειακών μηχανισμών και όχι των συλλογικών οργάνων των φοιτητών.

Γιατί αυτό είναι διαλυτικό για το σύλλογο;

Ως ΡΑΣ-ΕΑΑΚ ποτέ δεν θεωρήσαμε τις εκλογές «μητέρα όλων των μαχών» αλλά τις αντιλαμβανόμασταν ως μία διαδικασία του φ.σ. που καλούμασταν να δώσουμε, παρά τις αντίξοες συνθήκες με τις οποίες διεξάγονταν. Οι φοιτητικές εκλογές αποτελούν αποτύπωση των πολιτικών σχεδίων των δυνάμεων που παρεμβαίνουν στο σύλλογο και η τοποθέτηση κάθε φοιτητή μέσω αυτής της διαδικασίας δεν μπορεί να φιμώνεται από κανέναν! Επομένως, η διάλυσή τους ακυρώνει τη δημοκρατία στους συλλόγους, τη δυνατότητά του να συγκροτεί συλλογικά όργανα και συνεπώς να συζητάει, να αποφασίζει και να αγωνίζεται.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Ως ΡΑΣ-ΕΑΑΚ από την πρώτη στιγμή των επεισοδίων δηλώσαμε ότι θα αναλάβουμε την ευθύνη της διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών προκειμένου να μην μείνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο φ.σ. χωρίς εκλογικό αποτέλεσμα. Δυστυχώς, η στάση των υπόλοιπων δυνάμεων ήταν τουλάχιστον καταστροφική για το σύλλογο. Οι δυνάμεις αυτές έδρασαν κοιτώντας τα «μαγαζάκια» τους στη Συγγρού, τον Περισσό και στην Κουμουνδούρου και αδιαφορούσαν για το αν οι φοιτητικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν και δεν θα μείνουν στα χαρτιά! Η πρόταση που παρουσιάζεται από τις δυνάμεις των ΔΑΠ, ΠΚΣ, ΑΡΕΝΑ είναι στάχτη στα μάτια στου φ.σ. αφού καμιά από τις παραπάνω δυνάμεις δεν σκοπεύει να εγγυηθεί τη διεξαγωγή των εκλογών. Αντίθετα, η ΔΑΠ με δημόσια ανακοίνωση της στα αμφιθέατρα δήλωσε ότι τις εκλογές που προτείνει θα εγγυηθούν οι φασιστικές συμμορίες των ΜΑΤ που θα περιφρουρήσουν τη σχολή! Αυτή την απόφαση συνυπογράφουν οι δυνάμεις της ξεπουλημένης αριστεράς! Αλήθεια, μπορούν αυτές οι δυνάμεις να εγκαλούν τη ΡΑΣ-ΕΑΑΚ για το ήθος της; Η ΠΚΣ, την Τετάρτη 13 Μαΐου και ενώ δεν προσπάθησε καν να προστατεύσει και να διαφυλάξει τις εκλογές του φοιτητικού συλλόγου ΑΣΟΕΕ έτρεξε μετά την διάλυσή τους στο Χημείο να περιφρουρήσει τις φοιτητικές εκλογές των εκεί συλλόγων γιατί όπως μας είπε, εκεί έχει τους συσχετισμούς! Από την άλλη, οι δυνάμεις της ΑΡΕΝ δεν μπορούν σε καμία των περιπτώσεων να αποτελέσουν εγγυητές των διαδικασιών του συλλόγου.

Για την πολιτική επιλογή που πήραμε.

Αυτήν την στιγμή το σχήμα μας, η ΡΑΣ-ΕΑΑΚ, αποτελεί τη μόνη ειλικρινή δύναμη του φοιτητικού συλλόγου ΑΣΟΕΕ «Σωτήρης Πέτρουλας» επειδή τα όσα εκφράζουμε στον φοιτητικό σύλλογο δεν αποτελούν συνδικαλιστικά τρικς και μικροπολιτικές διαμάχες για να τσιμπήσουμε καμιά ψήφο ή για να εντάξουμε κόσμο στο πολιτικό μας σχέδιο. Αντίθετα, αποφασίσαμε να βάλουμε πάνω από όλα τον φοιτητικό σύλλογο και άρα την διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών, μία μάχη από την οποία άλλωστε ποτέ δεν βγαίνουμε κερδισμένοι. Για εμάς έτσι και αλλιώς, η περηφάνια κρίνεται στους δρόμους και μόνο εκεί. Έτσι, με τα μάτια στραμμένα στο σύλλογο, πήραμε την πολιτική απόφαση να συνυπογράψουμε με την ΠΑΣΠ μια απόφαση που καλεί τον φοιτητικό σύλλογο, την Τετάρτη 20 Μαΐου, σε συνέχιση της εκλογικής διαδικασίας της περασμένης Τετάρτης, στον Πανελλήνιο. Δεν είχαμε ποτέ αυταπάτες ότι η ΠΑΣΠ δεν είναι τίποτε άλλο παρά η δύναμη που τόσα χρόνια αποσυγκροτεί τον φοιτητικό σύλλογο μέσω της ανάθεσης, του μποϊκοταρίσματος των Γενικών Συνελεύσεων και των πελατειακών σχέσεων. Η ΠΑΣΠ είναι εκείνη που προηγούμενα χρόνια καταστρέφοντας τα παραβάν, εκβίαζε την ψήφο των φοιτητών, που έφερνε πεθαμένους να ψηφίζουν. Έτσι είχαμε δύο επιλογές μπροστά μας. Ή να υπογράψουμε την πρόταση των ΔΑΠ, ΠΚΣ, ΑΡΕΝΑ, να προσποιηθούμε ότι οι δυνάμεις αυτές, θα εγγυηθούμε τις φοιτητικές εκλογές και ο σύλλογος να μείνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά χωρίς αποτέλεσμα και άρα συλλογικά όργανα ή να συγκροτήσουμε ισχυρή πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο υπογράφοντας μαζί με την ΠΑΣΠ, μια κίνηση που καταλήγει σε φοιτητικές εκλογές. Ο πρώτος δρόμος ήταν ο εύκολος, που θα μας γλύτωνε από την αντιπαράθεση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και θα μας έκανε να φαντάζουμε καθαροί και ακέραιοι, ο δεύτερος δρόμος ήταν ο δύσκολος, που θα μας έβαζε να βουτήξουμε σε βαθιά νερά αλλά θα συνέβαλε στο να μην έρθουμε το χρόνου αντιμέτωποι με μια διαλυτική κατάσταση για τον φοιτητικό σύλλογο και τον φοιτητικό συνδικαλισμό και αυτόν ακριβώς το δρόμο επιλέξαμε! Για αυτόν το λόγο πήραμε την πολιτική ευθύνη αυτή, που είναι μεγαλύτερη από ότι μας αναλογεί όσο οι άλλες δυνάμεις πετάνε τη μπάλα στην εξέδρα. Ως ΡΑΣ-ΕΑΑΚ βάζουμε τον φοιτητικό σύλλογο, τις διαδικασίες του και τη δημοκρατία εντός του πάνω από τον δρόμο της στείρας καταγγελιολογίας.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ, ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ, ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΘΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ, 20/5, ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΡΟΝΟΥΝ
ΚΑΙ ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΔΙΑΛΥΜΕΝΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ!
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ-ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ, ΡΑΣ-ΕΑΑΚ/ΑΡΔΙΝ, ΣΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΑΧΗ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΛΕΣΤΟΥΜΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ

ΑΦΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ
ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ!

2 σκέψεις σχετικά με το “ΡΑΣ ΕΑΑΚ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ…

  1. 2 σχολιο εντελως καλοπροαιρετα:
    1. Η εκλογικη διαδικασια δεν ειναι συλλογικο οργανο, οι συνελευσεις ειναι και αυτο θεωρω πως οφειλουμε να προτασσουμε.
    2. Σχετικα με το οτι διαλυεται η δημοκρατια. Καλο ειναι και να ξεκαθαριζουμε για ποια δημοκρατια μιλαμε αλλα και να το αντιλαβανομαστε κιολας με σαφηνεια. Αν μιλαμε για την δημοκρατια που βασιζεται στην εκπροσωπηση και την αναθεση (κατι που οι εκλογικες διαδικασιες καλλιεργουν εξ ορισμου ειτε λιγο ειτε πολυ αναλογα με την προσεγγιση της καθε δυναμης), τοτε ναι, την διαλυει. Αν ομως μιλαμε για την δημοκρατια που βασιζεται στην ενεργο συμμετοχη, και την ληψη αποφασεων με αμεσο, αντι-ιεραρχικο τροπο, τοτε δεν θα το λεγα. Και αυτη η αμεσοδημοκρατια λοιπον, θεωρω οτι εντοπιζεται μονο στις γενικες συνελευεις παρα τα δεινα που φερουν ανα τους συλλογους, και στη τελικη, ειναι αυτη που καθε ριζοσπαστικο κινημα πρεπει να περιφρουρησει και να ενδυναμωσει.

    υγ, δεν επικροττω το σπασιμο των εκλογων, για να μην υπαρχουν και παρεξηγησεις.

    • Συμφωνώ στα σχόλια που έκανες, άλλα όπως καταλαβαίνεις αν δεν γίνουν εκλογές στο ΦΣ ΑΣΟΕΕ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τότε δεν θα γίνουν πότε και τελικά θα έχουμε έναν νεκρό σύλλογο, με ότι σημαίνει αυτό για τις συλλογικές διαδικασίες.

      Έχοντας αυτό στο νου μας ως συλλογικότητα, ειχαμε να στηρίξουμε την πρότασή της ΔΑΠ ή της ΠΑΣΠ, και στηριξαμε την πρόταση που φαντάζει ποιο πιθανό να ολοκληρωθούν οι εκλογές στην ΑΣΟΕΕ.

Σχολιάστε