SURVIVOR : Η νέα γενιά στην Ελλάδα της κρίσης

Πολλοί χαρακτηρίζουν τη γενιά μας ως τη γενιά της ανεργίας  ή ως τη γενιά της μετανάστευσης. Για να είμαστε μάλλον πιο ακριβείς θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε σαν τη γενιά που μεγάλωσε σε καθεστώς μνημονίων. Ζούμε και σπουδάζουμε σε «ρυθμούς μνημονίων», εναρμονισμένοι με τις πολιτικές λιτότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ μαθαίνουμε να επιβιώνουμε με βάση το δόγμα του TINA(There Is No Alternative).

16809967_10210159379514087_421582451_nΥπάρχουν μια σειρά από  προβλήματα που έφεραν οι πολιτικές λιτότητας στις σχολές μας, με το πιο «απτό» από αυτά να είναι μάλλον η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων. Από τις τεράστιες ουρές στη λέσχη που κάποιες μέρες φτάνουν μέχρι την είσοδο Αντωνιάδου, μέχρι τις ελάχιστες εστίες που παρέχει η ΑΣΟΕΕ, (με αποτέλεσμα φοιτητές να πληρούν τα κριτήρια και να μην παίρνουν δωμάτιο) και τα όλο και περισσότερα χρήματα που δίνουμε για φωτοτυπίες και συγγράμματα, είναι προφανές ότι το κόστος φοίτησης μετακυλίεται με γοργούς ρυθμούς στους ίδιους τους φοιτητές. Ο χαρακτήρας του Δημόσιου και Δωρεάν Πανεπιστήμιου υποβαθμίζεται συνεχώς ενώ την ίδια στιγμή η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δίνει υπέρογκα ποσά σε όπλα, πολεμικά αεροπλάνα και στην εγκατάσταση του μηχανισμού με τις μπάρες στα μετρό και λεωφορεία.

Με την υπογραφή του 3ου μνημονίου τον Αύγουστο του 2015 ορίζεται ότι η εκπαίδευση αποτελεί μέρος της μελλοντικής εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής ενώ ο ΟΟΣΑ(Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) ορίζεται ως υπεύθυνος για να αξιολογήσει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και με βάση αυτή την αξιολόγηση η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε  νομοθετικές/ρυθμιστικές αλλαγές στην περίοδο ’16-’18. Απόρροια αυτού ήταν το δάνειο 138 εκατομμυρίων που δόθηκε στις 22 Δεκέμβρη για εννέα ελληνικά πανεπιστήμια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την κατασκευή νέων αιθουσών διδασκαλίας, εργαστηρίων, γραφείων αλλά και εξοπλισμού για τη διδασκαλία.

Εφόσον λοιπόν το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης είναι κύριο, γιατί το δάνειο δεν αποτελεί λύση;

Αρχικά με την συγκεκριμένη συμφωνία πέρα από τις κυβερνήσεις και τους πρυτάνεις ,γίνεται πιο έντονη η επιρροή του ΟΟΣΑ και της ΕΕ στην λειτουργία και τη ζωή των πανεπιστημίων, αλλά και ενός νέου θεσμού, που ουδέποτε δεν είχε λόγο για την παιδεία, της ΕΤΕπ (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων). Αυτό σημαίνει ότι η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση θα έρθει πιθανότατα σύμφωνα με τα «ευρωπαϊκά πρότυπα», μιλάμε δηλαδή για περαιτέρω διάσπαση των πτυχίων μας, για ατομική συγκρότηση των προγραμμάτων σπουδών( αύξηση μαθημάτων επιλογής-περισσότερες κατευθύνσεις) και περαιτέρω εξειδίκευση. Αν κοιτάξουμε και την μεγαλύτερη εικόνα, οι αλλαγές αυτές θα διαμορφώσουν έναν φοιτητή ευέλικτο, εντατικοποιημένο και πειθαρχημένο που σαν αυριανός εργαζόμενος θα δεχτεί την μαθητεία, τον υποκατώτατο μισθό και την ατομική σύμβαση εργασίας(έναντι των συλλογικών). Όλα αυτά ,δηλαδή, που παράλληλα με τις αλλαγές  στην Παιδεία θα φέρει το νέο εργασιακό. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργείου τα χρήματα από το δάνειο δεν θα πάνε στις άμεσες ανάγκες των φοιτητών(σίτιση/στέγαση/συγγράμματα) αλλά σε μια κατεύθυνση «βελτίωσης» των ιδρυμάτων για να είναι πιο κατάλληλα για έρευνα. Πράγμα που φαίνεται και από το δάνειο των 180 εκ. για την δημιουργία του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας στα μέσα του Ιούλη, πάλι από την ΕΤΕπ.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο παιδείας έχει κάνει γνωστή την κατεύθυνση για αυτονόμηση των ιδρυμάτων. Αυτό σημαίνει ότι οι κυριότερες αποφάσεις για τη διαχείριση των οικονομικών του κάθε Πανεπιστημίου θα παίρνονται από τους πρυτάνεις και τις γενικές συνελεύσεις τμήματος της κάθε σχολής. Καταλαβαίνουμε ότι για την ΑΣΟΕΕ ,που η σύγκλητος ήδη έχει σπεύσει να ζητήσει μείωση των εισακτέων κατά 50% αλλά και να δηλώσει ότι δεν πρόκειται να μειώσει τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά(που φτάνουν ως και 11.000!), μια τέτοια αλλαγή θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τους όρους φοίτησής μας.

Εν τέλει πως απαντάμε στις αλλαγές που μας φέρνουν ;

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν στο μυαλό τους ένα συγκεκριμένο μέλλον για τη γενιά μας. Ένα μέλλον που θα σπουδάζουμε για να εξειδικευόμαστε συνεχώς ,θα είναι απαραίτητη η συνεχής επανακατάρτιση, ενώ σχεδόν όλο το κόστος της φοίτησής μας θα βαραίνει εμάς και τις οικογένειές μας. Εν τέλει όταν βγαίνουμε στην αγορά εργασίας, το πτυχίο μας δεν θα είναι επαρκές διαπραγματευτικό χαρτί, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας θα είναι εικόνα από το παρελθόν ενώ θα αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε χρόνια για 400 ευρώ ή ακόμα και τζαμπα σε πρακτικές και μαθητείες μέχρι να εξασφαλίσουμε τον κατώτατο μισθό. Αυτό το μέλλον δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτό που ονειρευόμαστε. Δεν θα δεχτούμε να μειωθούν περαιτέρω οι δαπάνες για την παιδεία! Παλεύουμε για όλες τις απαραίτητες παροχές! Απαιτούμε ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών!

cropped-ras-eaak-banner1

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s