ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΝΙΚΗΤΕΣ

Η ακαδημαϊκή χρονιά φτάνει προς το τέλος της με μόνο λίγες μέρες να απέχουν από τις φοιτητικές εκλογές στις 13 Μαΐου. Η διαδικασία αυτή, διεξάγεται σε ένα πλαίσιο που καθορίστηκε τόσο από την καταδίκη των μνημονιακών πολιτικών που ξεπούλησαν τη δημόσια περιουσία και διέλυσαν τα δικαιώματα και τα κεκτημένα του ελληνικού λαού όσο και την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ που συμπύκνωσε την προσδοκία του λαού για την κατάργηση των μνημονίων και την άρση της λιτότητας.

Μπορεί να έχουν περάσει μήνες από την αρχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όμως το τοπίο που διαμόρφωσαν τα μνημόνια και οι πολιτικές λιτότητας που επιβάλλει η ΕΕ παραμένει. Κάπως έτσι λοιπόν επιβεβαιώνονται όλα αυτά τα συνθήματα αγώνα που επέμεναν πως κανένας «άλλος δρόμος» δεν είναι εφικτός στα πλαίσια της ΕΕ και του ευρώ.

Σε αυτό τοπίο, η νεολαία βάλλεται περισσότερο από ποτέ. Η γενιά μας, καλείται να ζήσει σε ένα παρόν με μισθούς χαρτζιλίκι, δυσμενείς συνθήκες εργασίας, κυνήγι προσόντων, σεμιναρίων και πιστωτικών μονάδων Τώρα περισσότερο από ποτέ, το δίλημμα για εμάς είναι ξεκάθαρο: ή συμβιβαζόμαστε με την υπάρχουσα κατάσταση ή παλεύουμε για ένα διαφορετικό μέλλον. . Σήμερα, έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ να σηκωθεί ένα κύμα αντιστάσεων και διεκδικήσεων, εντός και εκτός σχολών. Αγωνιζόμαστε για ένα μαχητικό κίνημα νεολαίας που να βάζει τις ανάγκες μας πάνω από τις επιταγές των δανειστών. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην επισφαλή εργασία ,την ευελιξία και τα voucher, για δουλειά με δικαιώματα για όλους. Παλεύουμε για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία χωρίς φραγμούς και αποκλεισμούς, κόντρα στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και τις ευρωπαϊκές επιταγές(ECTS, Μπολόνια, Λισσαβόνα, διάσπαση πτυχίων σε δύο κύκλους, Λευκή Βίβλος της Ε.Ε., ΑΔΙΠ, αξιολόγηση). Παλεύουμε για ενιαία και ισχυρά πτυχία, με ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών, κόντρα στο αέναο κυνήγι πιστωτικών μονάδων, διαλέξεων και συνεδρίων για να γίνουμε πιο «ανταγωνιστικοί» και “καινοτόμοι” . Δε δεχόμαστε καμία περικοπή στο όνομα του χρέους και της νέας Δανειακής Σύμβασης, και απαιτούμε πλήρη κρατική χρηματοδότηση για τις ανάγκες των σχολών. Διεκδικούμε δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακίνηση, συγγράμματα και παροχές σε όλους τους φοιτητές. Ακολουθώντας τις παρακαταθήκες από τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος, όπως οι πορείες και οι καταλήψεις ενάντια στην αυθαιρεσία του Φορτσάκη, το σχέδιο “Αθηνά” και τον νόμο Διαμαντοπούλου.

Είναι καθήκον, για τις δυνάμεις της φοιτητικής αριστεράς, το φοιτητικό κίνημα να βγει επιθετικά στο προσκήνιο για να διεκδικήσει ζωή, σπουδές και δουλειά με αξιοπρέπεια. Είναι χρέος μας αυτές οι φοιτητικές εκλογές που ακολουθούν το Eurogroup της διαπραγμάτευσης της 11ης Μαίου να λάβουν τη μορφή δημοψηφίσματος για τη φοιτητική νεολαία που καλείται από την μια, να απορρίψει μια νέα μνημονιακή συμφωνία και από την άλλη, να «μαυρίσει» τις δυνάμεις των ΠΑΣΠ-ΔΑΠ που εκφράζουν τη μνημονιακή πολιτική στο εσωτερικό των πανεπιστημίων. Οι εκλογές αυτές θα πρέπει να στείλουν μήνυμα ανυπακοής στους δανειστές πως η φοιτητική νεολαία ούτε υποτάσσεται ούτε φοβάται αλλά επιλέγει τον δρόμο του αδιαπραγμάτευτου συλλογικού αγώνα. Σε αυτή τη κατεύθυνση, θεωρούμε πως οι φετινές φοιτητικές εκλογές αποτελούν μια κομβική πολιτική μάχη για τις δυνάμεις ριζοσπαστικής – επαναστατικής αριστεράς. Η διαδικασία των φοιτητικών εκλογών χρειάζεται να γίνει μια μαζική και δημοκρατική διαδικασία του φοιτητικού συλλόγου, να αποτελέσει θεμέλιο λίθο για την πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος ως το πρωτοπόρο κομμάτι της νεολαίας. Για τη δημιουργία ενός ρεύματος που θα δίνει καθημερινά την μάχη να επιστέψει η πολιτική στους φοιτητικούς χώρους ενάντια στον εκφυλισμό της αδράνειας, τον ατομικό δρόμο και την απαξίωση των συλλογικών διαδικασιών, κόντρα στην συνήθεια μιας ζωής χαμηλών προσδοκιών και απαιτήσεων που θα τολμάει να αμφισβητεί την αφήγηση της χαμένης γενιάς.

Σχετικά με την σχολή μας αντιμετωπίζουμε μια σχεδόν παγιωμένη κατάσταση. Η ΠΑΣΠ παραλύει και υποβαθμίζει τις συλλογικές διαδικασίες διαλύοντας στην πράξη τον φοιτητικό σύλλογο, με το γνωστό αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθεί και περιφρουρηθεί η περσινή εκλογική διαδικασία λόγω της κόντρας της με την ΔΑΠ. Με το ρόλο του πολιτικού χαμαιλέοντα, τις πελατειακές σχέσεις που οικοδομεί και τον ριζωμένο κομματικό μηχανισμό επιβάλει την αδράνεια και τον μαρασμό του συνδικαλισμού. Εξυπηρετώντας με τα ποσοστά της στην ΑΣΟΕΕ σκοπιμότητες και τακτικές μακριά από τους φοιτητές και όπως είδαμε από την τακτική της μέσα στα 5 χρόνια μνημονίων κόντρα και στα συμφέροντα και τις ανάγκες τους.

Η ΔΑΠ υπάρχει για να καταγράφεται και να δυναμώνει το γαλάζιο μπλοκ της ΝΔ και αναπαράγει τις θέσεις της περί διάλυσης του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης την προώθηση μιας αμερικανοποίησης, με την εξίσωση των πτυχίων με τα ιδιωτικά κολέγια, την εισβολή των επιχειρήσεων μέσα στα πανεπιστήμια την επιβολή ενός “πανεπιστημίου – παρθεναγωγείου” με security, χωρίς συλλόγους και αγώνες.

Σχετικά με τις υπόλοιπες αριστερές δυνάμεις, η ΚΝΕ/ΜΑΣ/ΠΚΣ αρκείτε στη δημιουργία μετώπων γύρω από τον εαυτό της, στην προώθηση αγώνων και αντιστάσεων μόνο αν πληρούν τα κριτήρια της κομματικής της αναπαραγωγής πάντα σε υγειονομική ζώνη από τις άλλες δυνάμεις του κινήματος. Από την άλλη η ΑΡΕΝΑ επιλέγει να κάνει πολιτική για τα δευτερεύοντα ζητήματα για να κρατήσει τις ισορροπίες με την κυβέρνηση, δεν έρχεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την επικείμενη νέα συμφωνία καταλήγοντας να περιορίζεται στη δύναμη που υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Στα παραπάνω πλαίσια και στην κατεύθυνση της αντιστοίχησης με τις ανάγκες του κινήματος και τα καθήκοντα για την αριστερά, ύστερα από συζητήσεις ανάμεσα στα δύο σχήματα(ΡΑΣ-ΕΑΑΚ και ΑΡΔΙΝ) αντιλαμβανόμαστε ότι σε ένα σύλλογο απονεκρωμένο από τις καθεστωτικές μεγαλοπαρατάξεις, ο μόνος δρόμος να αναζωπυρωθεί και να βγει ξανά στο δρόμο να αγωνιστεί, είναι η μέγιστη συσπείρωση των δυνάμεων που παλεύουν σε αυτήν την κατεύθυνση. Όπως λοιπόν βρεθήκαμε πλάι-πλάι στο δρόμο, στις Γενικές Συνελεύσεις και σε όλες τις μάχες του προηγούμενου διαστήματος αποφασίσαμε να δώσουμε από κοινού και την εκλογική μάχη . Η κίνηση μας, στοχεύει να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στις δυνάμεις της ΠΑΣΠ που αντιλαμβάνονται τον σύλλογο ως τσιφλίκι και της μνημονιακής ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, να λειτουργήσει σαν κινητήρια δύναμη για την αγωνιστική κατεύθυνση του συλλόγου κόντρα στην ήττα, την αδράνεια και την υποταγή.


«Γιατί στο τέλος της ημέρας είμαστε αυτό που κάνουμε,
για να αλλάξουμε αυτό που είμαστε»


13 ΜΑΗ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ-ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ
ΡΑΣ-ΕΑΑΚ/ΑΡΔΙΝ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s