Ctrl + alt + DELETE?

Ξεκινάει λοιπόν και αυτή η ακαδημαϊκή χρονιά με ένα κάθε άλλο παρά ασυνήθιστο τρόπο, ερχόμενοι aντιμέτωποι με την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που φυσικά έχει ανακοινωθεί και ψηφιστεί μέσα στο καλοκαίρι. Το υπουργείο Παιδείας για άλλη μια φορά δεν μας εξέπληξε καθόλου. Οι περιβόητες διαγραφές και οι οργανισμοί λοιπόν ψηφίστηκαν μέσα στο κατακαλόκαιρο για να μην μπορέσει να υπάρξει καμία διαμαρτυρία επί του θέματος. Έτσι αναγγέλθηκε ότι από 1η Σεπτέμβρη διαγράφονται 180.000 “αιώνιοι” φοιτητές. Το μέτρο αυτό προβλέπεται για τους εισαχθέντες στις 4ετείς σχολές από το 2003-4 και στις 5ετείς από το 2001-2 και πριν. Ακόμη το υπουργείο για να αποφύγει οποιαδήποτε αντίδραση και αναβρασμό μέσα στους φοιτητικούς συλλόγους και για να τους διαιρέσει δίνει το “δικαίωμα” στους ενεργούς φοιτητές να τελειώσουν τις σπουδές τους μέσα σε δυο εξεταστικές(!!) ενώ τους λεγόμενους λιμνάζοντες τους διαγράφει κατευθείαν.

Οι διαγραφές φοιτητών δεν εμφανίζονται για πρώτη φορά το 2014 σαν πρόταση, ούτε εισάγονται ως δια μαγείας στους εσωτερικούς κανονισμούς και στους οργανισμούς. Σχεδόν κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια στην εκπαίδευση από τη μεταπολίτευση και μετά περιλαμβάνει το ζήτημα των διαγραφών σε μία γενικότερη προσπάθεια περιορισμού του χρόνου φοίτησης. Φυσικά αξίζει να θυμόμαστε ότι ο λόγος που και αυτή η πλευρά της αναδιάρθρωσης έχει μείνει στα χαρτιά επί τόσες δεκαετίες δεν είναι άλλος από τα μεγαλειώδη ξεσπάσματα του φοιτητικού κινήματος απέναντι σε κάθε μία από τις παραπάνω προσπάθειες.

FAQ’s σχετικά με τις διαγραφές και όχι μόνο.

-Μα οι αιώνιοι φοιτητές κοστίζουν στο Πανεπιστήμιο και στερούμαστε εμείς οι ενεργοί. Δεν πρέπει να σταματήσει αυτό?

Όχι, και θα το εξηγήσουμε για ακόμη μια φορά. Οι φοιτητές μέχρι το ν+2 ,στη σχολή μας δηλαδή στα 6, δικαιούνται σίτιση στέγαση και συγγράμματα(δηλαδή σάπιο φαΐ από το εστιατόριο και τις εστίες που δεν έχει η ΑΣΟΕΕ). Το μόνο επιπλέον κόστος είναι η κόλλα της εξεταστικής και ο χώρος στις γραμματείες.

-Δεν πρέπει να μπει επιτέλους μια τάξη στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, θα κάνει ο καθένας ότι γουστάρει?

Άμα το αγαπημένο σου πρόγραμμα είναι οι ειδήσεις του ΣΚΑΙ, τότε ναι! Από την άλλη υπάρχει μετάφραση σε αυτή την ερώτηση. Τι δηλαδή οι φοιτητές θα έχουν χόμπι, ελεύθερο χρόνο? Θα ασχολούνται με άλλα πράγματα πέρα από τη σχολή τους? Θα πολιτικοποιούνται? ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ. Οι διαγραφές στα ν+2 δημιουργούν μια κατάσταση στο φοιτητικό σώμα πλήρους εντατικοποίησης. Ότι δηλαδή ένας φοιτητής πρέπει να τελειώσει όσο πιο γρήγορα μπορεί τις σπουδές του να προλάβει να μαζέψει πτυχία σεμινάρια και μονάδες. Να πατήσει ο φοιτητής πάνω στο συνάδελφο του και να εναρμονιστεί με το πειθαρχημένο μοντέλο εργαζομένου. Να γίνει λοιπόν ο εργαζόμενος – φοιτητής που δεν διεκδικεί τα συμφέροντα του (ποιος φοιτητής άλλωστε θα μπει σε διαδικασία συλλογικής διαπάλης αν τρομοκρατείτε ότι δεν θα προλάβει να τελειώσει στα 6). Λογικό να θέλει η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της να βάλει τέλος στους συλλογικούς αγώνες των φοιτητών, αφού αυτοί έχουν πολλάκις μπλοκάρει διάφορες απόπειρες διάλυσης του δημόσιου, δωρεάν, δημοκρατικού Πανεπιστημίου, πηγαίνοντας πίσω τα σχέδια της εκάστοτε Κυβέρνησης και στέλνοντας Υπουργούς στο σπίτι τους μια και καλή.

-Θα έχουμε σεκιούριτι? Θα μας προστατεύουν από τα χημικά στη σχολή? Θα γίνουμε σαν τα πανεπιστήμια του εξωτερικού επιτέλους!

Αγαπητέ φοιτητή της ΑΣΟΕΕ. Αν έχεις αυταπάτες ότι οι σεκιούριτι που θα μας παραχωρήσει η Πρυτανεία θα είναι για την ασφάλεια σου , συγγνώμη γελάστηκες. Ένα παράδειγμα: ο καθηγητής Χ κόβει το 95% των φοιτητών σε ένα μάθημα, πας για παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του και εκεί βρίσκεις τον σεκιουριτά. Τη συνέχεια δεν είναι δύσκολο να τη φανταστεί κάποιος. Όσων αφορά τους μετανάστες-μικροπωλητές έξω από τη σχολή. Για εμάς είναι δεδομένο πως οι μετανάστες αποτελούν το πλέον εκμεταλλευόμενο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Χρησιμοποιούνται ως αποδιοπομπαίος τράγος και εύκολη απάντηση σε καθημερινά προβλήματα όπως η ανεργία ή η εγκληματικότητα προκειμένου να διχάζουν τα χαμηλότερα στρώματα της κοινωνίας και να αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά προβλήματα. Κατά συνέπεια η αστυνομοκρατία όχι μόνο δεν θα επιλύσει το ζήτημα αλλά ας μην ξεχνάμε ότι είναι η ίδια που το καλλιεργεί απολαμβάνοντας από αυτό υψηλά κέρδη. «Εχθές» η αστυνομία λοιπόν και «σήμερα» οι security υπάρχουν για τους μετανάστες, αύριο για σένα και για οποιονδήποτε άλλον θα αποτελεί απειλή του συστήματος που φτιάχτηκαν για να προστατεύουν. Τώρα για τους φοιτητές και πανεπιστημιακούς που ευαγγελίζονται τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και τη “δημοκρατικότητα” τους να τους θυμήσουμε τα περιστατικά όπου οι φοιτητές διαμαρτύρονταν για να διεκδικήσουν δωρεάν και δημόσια εκπαίδευση και η πανεπιστημιακή αστυνομία τους ψέκασε με pepper spray στην καλύτερη πριν τους δείρει.

Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν πως η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν θα είναι τίποτα άλλο από τις διμοιρίες ΜΑΤ που κάθε πρωί αντικρίζουμε έξω από τη σχολή. Απλά αυτή τη φορά θα βρίσκονται μέσα, ίσως με ένα πιο φωτεινό χρώμα στη στολή και με τις ευλογίες του πρύτανη.

-Εμείς τι μπορούμε να κάνουμε για όλα αυτά? Πως θα υπερασπίσουμε τα συλλογικά μας συμφέροντα?

Η απάντηση εδώ είναι απλή, οργάνωση. Πρέπει να οργανωθούμε σαν φοιτητικός Σύλλογος και μέσα από τα δημοκρατικά και συλλογικά όργανα να διαγράψουμε αυτούς που θέλουν να μας διαγράψουν. Μόνο μέσα από γενικές συνελεύσεις και συλλογικούς αγώνες θα μπορέσουμε να εναντιωθούμε. Και δεν θα παλέψουμε μόνο γιατί μας διαγράφουν αλλά και γιατί εξαναγκαζόμαστε να βγούμε στο εξωτερικό και να βρούμε δουλεία, γιατί η ανεργία στους νέους είναι 65% και γιατί η συγκυβέρνηση πλάι πλάι με την ΕΕ και το ΔΝΤ μας εξωθούν στην απόλυτη εξαθλίωση. Το στοίχημα για κάθε έναν από μας του φοιτητές είναι να καταλάβουμε ότι για να επιβιώσουμε δεν πρέπει να πατάμε πάνω στους συναδέλφους μας και ότι η ατομική μας λύση βρίσκεται στο συλλογικό αγώνα.

ΥΓ: Για τους πρωτοετής φοιτητές: Η γενική συνέλευση αποτελεί το πιο αμεσοδημοκρατικό όργανο του συλλόγου φοιτητών μέσα απο το οποίο συζητάμε και αποφασίζουμε για ότι μας αφορά. Δικαίωμα στο να καλλέσει Γ.Σ. έχει ο καθένας μας , δεν αποτελεί μάζεμα των αριστερών πουθενάδων όπως θα ακούσετε από όσους σας συστήθηκαν σαν φίλοι την ημέρα τον εγγραφών σας-και δεν θέλουμε να σας τρομοκρατήσουμε άλλα όλοι εκείνοι οι πρόθυμοι να σας βοηθήσουν ανήκουν στις παρατάξεις των ΠΑΣΠ και ΔΑΠ που αποτελούν το πλέον τροχοπέδη για τους συλλόγους και το φοιτητικό κίνημα!

ΚΑΛΛΟΥΜΕ ΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥς ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΟΚΤΩΒΡΗ ΣΤΟ ΑΜΙΘΕΑΤΡΟ Α ΣΤΙΣ 13:00.

Ολοι στη γενικη συνελευση του Φ.Σ.

Μας φαινονται μεγαλοι γιατι ειμαστε σκυφτοι…

Ας Εγερθουμε!!!

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ctrl + alt + DELETE?

Σχολιάστε