ΝΕΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ-ΝΕΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Εν μέσω εξεταστικής επέλεξε για ακόμα μια φορά ο πρύτανης να ανακοινώσει το προσχέδιο του νέου εσωτερικού κανονισμού του ιδρύματος. Ως ΡΑΣ ΕΑΑΚ δεν είχαμε αυταπάτες πως ο νέο αυτός κανονισμός θα υπηρετεί πλήρως τις επιταγές της κυβέρνησης για τα πανεπιστήμια όπως αυτές παρουσιάστηκαν φέτος για όλα τα ιδρύματα της χώρας.

Για ποιο νέο πανεπιστήμιο όμως μιλάμε;

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟΥ: Ο νέος εσωτερικός κανονισμός όχι μόνο εγγυάται τη διάσπαση των πτυχίων μας μέσω της εισαγωγής πιστωτικών μονάδων στους κύκλους σπουδών αλλά επιτρέπει σε πρύτανη και Συμβούλιο την ίδρυση σύντομων προγραμμάτων φοίτησης-έναντι πιστωτικών μονάδων-βάζοντας τέλος στα ενιαία πτυχία. Και φυσικά και τα ενιαία πτυχία δεν αποτελούν φετίχ για εμάς αλλά κατοχύρωναν τουλάχιστον στους φοιτητές τη συλλογική διεκδίκηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Πλέον, μπορούμε να κάνουμε λόγο για φοιτητές-ατομικότητες που θα συλλέγουν πιστωτικές μονάδες και χαρτιά σεμιναρίων προκειμένου να φουσκώσουν τον ατομικό φάκελο προσόντων τους για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί(!) στην Ελλάδα του 60% ανεργία στους νέους(!!!). Στο παραπάνω πλαίσιο ακριβώς δρομολογούνται και οι διαγραφές των φοιτητών που ξεπερνούν τα ν+2 χρόνια. Και όταν λένε διαγραφές δεν εννοούν τη μείωση του των εξόδων του κράτους που χρειάζονται για τη συντήρηση των «αιώνιων-τεμπελχανάδων» όπως τα δελτία των οχτώ προσπαθούν να μας πείσουν. Οι διαγραφές αποτελούν μοχλό πίεσης για τη νέα μας πραγματικότητα προκειμένου να απομακρυνθούμε από τη συλλογική πάλη ενάντια στην καταστρατήγηση των συμφερόντων μας.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ: Και αυτοί οι «άλλοι» δεν είναι διαφορετικοί από τον Πρύτανη, το Συμβούλιο Ιδρύματος(με τους εξωπανεπιστημιακούς επιχειρηματίες του) και η νέα Αρχή Αξιολόγησης(ΜΟΔΙΠ-ΑΔΙΠ). Πρώτα λοιπόν η ΜΟΔΙΠ και η ΑΔΙΠ θα αξιολογεί τα ιδρύματα, θα ακολουθούν μέτρα που θα βελτιώνουν την «απόδοση» των ιδρυμάτων σύμφωνα με την αξιολόγηση που θα υλοποιούνται από τον Πρύτανη και το Συμβούλιο Ιδρύματος. Ας ξεκαθαρίσουμε όμως πως η λεγόμενη αξιολόγηση όχι μόνο δεν είναι προς όφελός μας αλλά αποτελεί και το μακρύ χέρι του υπουργείου στα Ιδρύματα. Ένα χέρι που θα κόβει τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, θα απολύει εργαζόμενους και θα διαγράφει φοιτητές προκειμένου να συμβαδίσουν τα πανεπιστήμια με τις ανάγκες τις αγοράς. Σαν να λέμε η Τρόικα των πανεπιστημίων! -ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΣΤΥΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΚΛΕΦΤΩΝ: Στο νέο λοιπόν πανεπιστήμιο οι κλέφτες θα είναι οι φοιτητές, εμείς δηλαδή που θα περιφρουρούμε το δικαίωμά μας στη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Εμείς που θέλουμε ένα πανεπιστήμιο ζωντανό κύτταρο συζητήσεων και ελεύθερης έκφρασης, κύτταρο αγώνων και καθημερινής διεκδίκησης στο πλάι των εργαζομένων του και της υπόλοιπης κοινωνίας ενάντια στο νέο εσωτερικό κανονισμό διάλυσης των πανεπιστημίων μας. Από την άλλη, στο ρόλο των δυνάμεων καταστολής θα βρίσκονται Πρύτανης-Συμβούλιο Ιδρύματος-Υπουργείο Παιδείας και σύμφωνα με τον νέο κανονισμό θα έχουν και συμμάχους που θα προστατεύουν το νέο τους πανεπιστήμιο! Το όνομα αυτών Επιτροπή Δεοντολογίας και Συνήγορος του Φοιτητή ή πιο απλά Συλλογικός Ρουφιάνος. Αυτές οι δύο αρχές θα αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν την κατεύθυνση του εσωτερικού κανονισμού που απονομιμοποιεί το φοιτητικό σύλλογο και το συνδικαλισμό στο εσωτερικό του. Η Επιτροπή Δεοντολογίας θα καθορίζει τους νόμους «ησυχίας-τάξης-ασφάλειας» των ιδρυμάτων και σε συνεργασία με τον Ρουφιάνο της θα τιμωρεί παραδειγματικά όσους τους παραβαίνουν. Φυσικά και ο Συνήγορος του Φοιτητή δεν έχει λόγο για θέματα διδασκαλίας αλλά θα είναι αυτός που θα αναλαμβάνει να συλλέξει πληροφορίες και να κάνει έρευνα σε οποιαδήποτε περίπτωση παραβίασης των κανόνων δεοντολογίας.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΟΣΤΙΖΕΙ: Σαν να μην έφταναν οι ήδη δρομολογημένες περικοπές σε συγγράμματα-σίτιση-στέγαση ο νέος εσωτερικός κανονισμός έρχεται να παραχωρήσει ένα σημαντικό κομμάτι της λειτουργίας των Ιδρυμάτων σε ιδιώτες σύμφωνα με τις συμβουλές της Πανεπιστημιακής Τρόικας, της ΑΔΙΠ. Ναι, ναι σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσονται οι απολύσεις των εργαζομένων των πανεπιστημίων. Όποιος δεν είναι αποδοτικός παίρνει εισιτήριο για τις ουρές του ΟΑΕΔ, να μην αναγκάζονται να τον πληρώνουν και στη θέση του συντάσσονται συμφωνίες με ιδιώτες που αναλαμβάνουν το έργο που έκαναν όσοι απολύθηκαν. Φυσικά αργά ή γρήγορα όλες

αυτές τις υπηρεσίες που θα μας προσφέρουν θα καλεστούμε να τις πληρώσουμε την ίδια στιγμή που στο εσωτερικό των πανεπιστημίων μας θα ιδρύονται Τεχνοβλαστοί (οι λεγόμενες spin-off εταιρείες)που έχουν σκοπό την οικονομική αξιοποίηση καινοτομικών προϊόντων που πηγάζουν ως αποτέλεσμα έρευνας ερευνητικών ή εκπαιδευτικών οργανισμών με τη συνδρομή ιδιωτικών κεφαλαίων και χρηματοδοτικών οργανισμών. Μέσω αυτής της διαδικασίας, η οποία έχει προχωρήσει κυρίως σε ιδρύματα όπως το ΕΜΠ, επιδιώκεται αφενός η παραγωγή καινοτομίας για την τόνωση της καπιταλιστικής κερδοφορίας σε συγκεκριμένους τομείς της παραγωγής, αφετέρου η ελαχιστοποίηση της κρατικής συμμετοχής στην χρηματοδότηση της λειτουργίας των ιδρυμάτων.

Ο ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΩΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ.

ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ.

ΑΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΑΧΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΜΕ Η ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ, ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΑΛΛΑ Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΤΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ!

Αθήνα Πορεία

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s