Apple, Wal-Mart ή McDonald’s: Ποιος καρπώνεται την μεγαλύτερη υπεραξία;

Η Apple, Wal-Mart και McDonald ‘s είναι μεταξύ των μεγαλύτερων εργοδοτών στις ΗΠΑ, με συνολικά 2,6 εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο (1,6 εκατομμύρια στις ΗΠΑ) και με περισσότερα από 88 δις. δολάρια κέρδη προ φόρων.

Και οι τρεις εταιρείες πληρώνουν το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων με μισθούς φτώχειας. Αυτό επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της Αμερικάνικης Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τη δελτία τύπου των εταιρειών. Το μόνο ερώτημα είναι ποιος έχει τα περισσότερα κέρδη, ενώ οι υπάλληλοί της εταιρίας αναγκάζονται να αξιοποιήσουν το δημόσιο χρήμα για κουπόνια τροφίμων,  υγειονομική περίθαλψη και άλλη βοήθεια.

Wal-Mart: Υπό-αμειβόμενοι οι περισσότεροι εργαζόμενοι της

Walmart απασχολεί περίπου 2,1 εκατομμύρια εργαζομένους, τα δύο τρίτα από αυτούς στις Ηνωμένες Πολιτείες. το 2012 τα έσοδά της ήταν τρεις φορές μεγαλύτερα από αυτά της Apple, και περίπου 15 φορές μεγαλύτερα από αυτά των McDonald ‘s. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης είναι 12,78$ ανά ώρα.

Αυτό είναι κάτω από 26.000 δολάρια το χρόνο. (IBISWorld λέει ότι η Wal-Mart πληρώνει τους συνεργάτες της με 8,81$ ανά ώρα.)

Με βάση αποκλειστικά και μόνο τις επιχειρήσεις της στις ΗΠΑ, Wal-Mart κάνει πάνω από 13.000$ κέρδη προ-φόρων ανά εργαζόμενο (μετά την καταβολή τους), τα οποία ανέρχονται σε περισσότερο από 50 τοις εκατό του μισθού ενός εργαζόμενου.

Ένα μικρό γνωστό γεγονός για την Wal-Mart που επηρεάζει τους Αμερικάνους πολίτες και εμάς: Μια μελέτη στο Wisconsin από την αμερικανική Βουλή Επιτροπής για την Εκπαίδευση και το εργατικό δυναμικό κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα τυπικό κατάστημα Walmart στοιχίζει στους φορολογούμενους πάνω από 1,7 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, ή περίπου 5,815 δολάρια ανά εργαζόμενο.

Τέσσερα μέλη της οικογένειας Walmart έκαναν τον περασμένο χρόνο επένδυση ύψους  20 δις δολαρίων. Αν δίναν λιγότερο από το 50% αυτού του πόσου σε αύξηση του μισθού τον εργαζομένων κατά 3$ την ώρα τότε η Αμερικάνικη Κυβέρνηση θα μπορούσε να τερματίσει η κρατική επιχορήγηση (Αν όμως το έκαναν θα σταμάταγε η ανάπτυξη).

McDonald ‘s: Πληρώνοντας τους χαμηλότερους μισθούς

McDonald ‘s απασχολεί 440.000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, οι περισσότεροι είναι σερβιτόροι, μέση αμοιβή γύρω στα 9,10$ ανά ώρα, με μέγιστο εισόδημα περίπου $ 18.200 ανά έτος. Η εταιρία 8 δις δολάρια κέρδη, αφού  έχει καταβάλει τους μισθούς των εργαζόμενων, δηλαδή κερδίζει περίπου 18.200$ ανά εργαζόμενο (100% του μισθού).

PayUpNow.org των ΗΠΑ εκτιμά ότι το εισόδημα ανά εργαζόμενο της McDonald ‘s είναι περίπου ίδιο με την παγκόσμια εικόνα. Όπως και για τα καταστήματα franchises, τα οποία αποτελούν περίπου το 80% των καταστημάτων παγκόσμια προσθέτουν πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενους, τα σύνολα των πωλήσεων τους, δεν καταγράφονται ως έσοδα από την Εταιρεία, αν και περιλαμβάνουν το κόστος του franchises.

Στα FAST-FOOD καταστήματα όπως η McDonald ‘s, όχι μόνο οι εργαζόμενοι δεν αμείβονται ικανοποιητικά, αλλά δεν έχουν ελπίδες για πρόοδο. Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης της Αμερικής, διοικητικά  και τεχνικά επαγγέλματα αποτελούν 31,1 τοις εκατό των θέσεων εργασίας σε ολόκληρη την οικονομία των ΗΠΑ, αλλά μόνο το 2,2 τοις εκατό των θέσεων εργασίας στη βιομηχανία γρήγορου φαγητού.

Εν ολίγοις, για τις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, McDonald ‘s κάνει πάνω από 18.000$ προ φόρων κέρδη ανά εργαζόμενο (μετά την καταβολή τους), σχεδόν το 100% των αποδοχών ενός εργαζομένου με πλήρες ωράριο παροχής υπηρεσιών εστίασης.

Apple: Κάνοντας μισό εκατομμύριο κέρδη ανά εργαζόμενο

Τώρα για την Apple. Όπως Walmart και McDonald ‘s, η εταιρεία πληρώνει εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς για τους εργαζομένους της κατάστημα, κατά μέσο όρο περίπου 12$ ανά ώρα, ή 24.000$ ετησίως για μια πλήρους απασχόλησης. Οι πωλητές αποτελούν περίπου το ήμισυ του συνολικού εργατικού δυναμικού.

Με 80.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο (50.000 στις ΗΠΑ) και κέρδη 55 δισεκατομμύρια δολάρια (19 δισεκατομμύρια δολαρίων που δηλώθηκαν στις ΗΠΑ) το 2012, η Apple έκανε το εκπληκτικό κέρδισε 697.000 δολαρίων ανά εργαζόμενο το 2012 (σχεδόν 400.000 δολαρίων στης ΗΠΑ).

Η Apple, περισσότερο από τις άλλες δύο εταιρείες που συζητούνται εδώ, έχει πολλές υψηλά αμειβόμενες θέσεις στη μηχανική, το σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, το μάρκετινγκ, κτλ.

Οι εκθέσεις από δύο ανεξάρτητους report από μισθούς δείχνουν ότι ο συνολικός μέσος μισθός στην Apple είναι περίπου 50.000 δολάρια. Ακόμη και με αυτό το πολύ υψηλότερο ποσοστό, η Apple πληρώνει τους Αμερικανούς εργαζομένους της μόνο 1$ για κάθε 8$ σε κέρδη.

Η Apple είναι μακράν η χειρότερη στην επιβράβευση της αποδοτικότητας. Αλλά Walmart τους περισσότερους υπό-αμειβόμενους  εργαζόμενους, και McDonald πληρώνει τους χαμηλότερους μισθούς.

Minimalist Report

ΠΗΓH: http://www.alternet.org

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s