ΠΡΟΤΥΠΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΑΕΙ : O νόμος 4009 ξανά στο προσκήνιο

1588468

Πριν λίγες μέρες ειδική επιτροπή της Συνόδου των Πρυτάνεων (που έχει συγκροτηθεί για αυτό τον σκοπό) ανακοίνωσε τους πρότυπους Εσωτερικούς Κανονισμούς (ΕΚ) των ΑΕΙ. Το πνεύμα που διέπει τους ΕΚ δεν διαφέρει από τους βασικούς πυλώνες του νόμου 4009 (Διαμαντοπούλού-Αρβανιτόπουλου) αλλά έχουν πολύ πιο σαφείς διατυπώσεις που ορίζουν ακόμα πιο σκληρή κατεύθυνση στην ίδια την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Αρχικά, η διαδικασία επικύρωσης των ΕΚ είναι η ακόλουθη: Οι ΕΚ που παρουσιάστηκαν, θα συζητηθούν στις Συγκλήτους, θα “κατέβουν” γνωμοδοτικά στις Συνελεύσεις Τμημάτων και ύστερα θα επικυρωθούν κατά σειρά από Σύγκλητο-Συμβούλιο Ιδρύματος-Κοινή Υπουργική Απόφαση (Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ΥΠΑΙΘ). Η επικύρωση μπορεί να προχωρήσει από την ΚΥΑ, αν κάποιο στάδιο δεν υλοποιηθεί. Πρακτικά αυτό σημαίνει άμεση δικαιοδοσία του υπουργείου πάνω στην επικύρωση. Η προθεσμία για την κατάθεση των ΕΚ είναι στα μέσα του μήνα.

Αλλά ας δούμε τι ακριβώς είναι οι ΕΚ και τι ευαγγελίζεται το Υπουργείο Παιδείας για την επόμενη μέρα των σπουδών μας

ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ)

Διαγραφές: Επικυρώνεται εκ νέου το όριο φοίτησης ν+2. Ταυτόχρονα ορίζεται όριο εξετάσεων ανά μάθημα σε 6, μετά από τις οποίες ο φοιτητής διαγράφεται. Μετά τις πρώτες 3 ο φοιτητής εξετάζεται από τριμελή επιτροπή.

Πρόγραμμα σπουδών: Προωθείται με σαφή τρόπο η εισαγωγή πιστωτικών μονάδων. Σ’αυτή τη βάση λοιπόν ο ορισμός του ακαδημαϊκού έτους γίνεται μόνο με βάση τον αριθμό των πιστωτικών μονάδων (60 ανά έτος) ενώ ορίζεται σαφώς και η αλληλουχία μαθημάτων. Τα παραπάνω αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για εισαγωγή φραγμών ανάμεσα στα έτη ενώ πρακτικά θα σημαίνουν την εισαγωγή προαπαιτούμενων και αλυσίδων μαθημάτων!

Εξεταστικές: Ασφυκτικός περιορισμός των εξεταστικών περιόδων σε 3 εβδομάδες για το Χειμερινό και Εαρινό εξάμηνο και 4 βδομάδες για την επαναληπτική του Σεπτεμβρίου. Επιπλέον το ελάχιστο διδασκαλίας ενός μαθήματος ορίζεται στις 14 (ενώ ο -ανεφάρμοστος- νόμος προβλέπει 13…) βδομάδες και το όριο για παράταση του εξαμήνου στις 2 βδομάδες, αλλιώς χάνεται η δυνατότητα εξέτασης του μαθήματος.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Περικοπή συγγραμμάτων: Χωρίς σχόλια, η παραθέτουμε το αυτούσιο κομμάτι απο τον πρότυπο εσωτερικό κανονισμό καθώς νομίζουμε ότι μιλάει απο μόνο του: “…Διδακτικό σύγγραμμα θεωρείται κάθε έντυπο ή ηλεκτρονικό βιβλίο, περιλαμβανομένων των ηλεκτρονικών βιβλίων ελεύθερης πρόσβασης, καθώς και οι έντυπες ή ηλεκτρονικές ακαδημαϊκές σημειώσεις, ύστερα από την κατ’ έτος έγκρισή τους από τις συνελεύσεις των τμημάτων, το οποίο ανταποκρίνεται κατά τρόπο ολοκληρωμένο στο γνωστικό αντικείμενο ενός μαθήματος και καλύπτει ολόκληρο ή το μεγαλύτερο μέρος της ύλης…”.

Δίδακτρα: Ορίζονται ήδη ξεκάθαρα για τον δεύτερο κύκλο σπουδών! Κάποτε, όχι και τόσο μακρινά, το σενάριο των διδάκτρων κατηγορούνταν ως κινδυνολογία, ειδικά απο τις καθεστωτικές παρατάξεις ΠΑΣΠ-ΔΑΠ. Σήμερα βλέπουμε, δυστυχώς, να επιβεβαιώνεται και η εισαγωγή διδάκτρων να έχει ήδη πάει να προχωρήσει σε μια σειρά μεταπτυχιακών . Και σίγουρα τίποτα δε μας εγγυάται ότι στο μέλλον δε θα επιχειρηθεί η εισαγωγή τους και σε προπτυχιακούς φοιτητές, ιδιαίτερα δεδομένης της τραγικής υποχρηματοδότησης των Πανεπιστημίων.

ΚΑΤΑΤΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΙΑΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ

Εισαγωγή κύκλων σπουδών: Όπως ακριβώς και στο ν.4009, ο πρότυπος εσωτερικός κανονισμός κατευθύνει στη διάσπαση των πτυχίων σε κύκλους σπουδών, ο πρώτος εκ των οποίων (προπτυχιακός) θα ορίζεται στις 180 πιστωτικές μονάδες (δηλαδή 3 χρόνια).

Συνάδελφοι τα παραπάνω αποτελούν για εμάς αιτία πολέμου με το Υπουργείο Παιδείας κάτι που είναι σαφές από την παρουσίαση των σημείων του Εσωτερικού Κανονισμού. Είναι στο χέρι μας λοιπόν να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα στη κυβέρνηση ώστε να πάρει πίσω μια σειρά νομοθετημάτων διάλυσης του ελληνικού πανεπιστημίου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s