72 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ

Σαν σήμερα πριν απο 72 χρόνια ιδρύθηκε στην Αθήνα το το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ).

Κείμενο του πρώτου γραμματέα του Ε.Α.Μ. Γ. Οικονόμου

Είναι Σεπτέμβρης του ’41. Τά ελληνικά κορμιά είχε αρχίσει να τα θερίζει η Κατοχική πείνα. Το έπος της Αλβανίας έσβυνε σιγά σιγά από τη μνήμη των Ελλήνων . Οι ανάπηροι μας εγκαταλελειμμένοι, φτωχά σκέλεθρα μιας ηρωικής μάχης, είχαν κι’ αυτοὶ αφεθή στο έλεος των Κουίσλιγκς και των προδοτών. Η πλουτοκρατική ολιγαρχία είχε αρχίσει τη συγκέντρωση των τροφίμων και σε απόλυτη συνεργασία με τους κατακτητές, εμπορεύονταν την πείνα μας και τη δυστυχία μας. Τίποτα πια δεν είχε μείνει ορθό στον τόπο. Το αίσθημα του λαού το εθνικό, ο κατακτητής προσπαθούσε να το κοιμίσει με την απαθλίωση. Οι Γερμανοί και οι Ιταλοί είχαν πια πεποίθηση πως είχαν πια πεποίθηση πως είχαν κατακτήσει την Ελλάδα, την Ελλάδα που και οι ίδιοι εχθροί της την είχαν υμνήσει.

Στις γωνιές των δρόμων τα παιδιά μας προσπαθούσαν να τραφούν από τα σκουπίδια κι’ οι μάνες τρομαγμένες ζητιάνευαν από τον κατακτητή…

Η πολιτική ηγεσία του τόπου; Μια φήμη μόνο απίστευτη κυκλοφορούσε σ’ ορισμένους κύκλους, ότι είχε υπογραφεί ένα πρωτόκολλο Οικουμενικής Κυβέρνησης, μέσα στο οποίο τίποτε δεν γράφονταν γι’ αυτά τα πράγματα, τίποτε δεν γράφονταν για την εθνική υποδούλωση παρά μόνο ότι θα ελύνετο το ζήτημα της κυβέρνησης της χώρας μετὰ την απελευθέρωση!!! Για αντίσταση : Λέξη! Για επιβεβαίωση: Τίποτε! Για την πείνα: Ούτε κουβέντα! Για το έθνος, για την πατρίδα; Τίποτε και γι’ αυτά!

Έτσι πέρασε ὁ Σεπτέμβρης!

ΤΡΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Τον Οκτώβρη όμως τρία γράμματα στις μάντρες και στους τοίχους των φτωχών γειτονιών και αργότερα παντού, ένα Ε, ένα Α, και ένα Μ έκαμαν τον κόσμο να σταματά μπροστά τους περίεργα, να ρωτιέται ο ένας με τον άλλον και σιγά – σιγά ν’ αρχίζει η αντίσταση, ν’ αρχίζει να ξαναζεί η Ελλάδα.

Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, εκείνο που πολλοί μίσησαν αλλά και εκείνο που λατρεύτηκε από το Λαό ήταν πια γεγονός και γεγονός μάλιστα αποφασιστικό για τη ζωή του Λαού, για την τιμή της Πατρίδας και για τον πόλεμο εναντίον των κατακτητών…

Έτσι ένα δειλινό του Σεπτέμβρη, βροχερό, σε μια πάροδο της οδού Ιπποκράτους σ’ ένα φτωχόσπιτο, που ένας άγνωρος πατριώτης άνοιγε την πόρτα, είχαν μπει οι βάσεις της λαϊκής συνεργασίας για την εθνική αντίσταση.

Κόμματα και πρόσωπα σμπαραλιασμένα από τον αγώνα κατά της 4 ης Αυγούστου, είχαν αποφασίσει ύστερα απ’ την άρνηση της παλιάς πολιτικής ηγεσίας να αναλάβει τον αγώνα να τον ξεκινήσουν αυτά.

Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Ε.Α.Μ.

Τέσσερις άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο φτωχόσπιτο αυτό. Δεν ήξεραν ούτε οι ίδιοι αν εκπροσωπούν κόμματα, αλλά ούτε και μπορούσαν να σκεφτούν τέτοια πράγμα κείνη την ώρα.

Πίστευαν όμως απόλυτα πως εκπροσωπούν την ψυχή της Ελλάδας, της Ελλάδας που δεν ήθελε να πεθάνει, της Ελλάδας που ήθελε ν’ αγωνιστεί.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα με τον Λευτέρη τον Αποστόλου, η Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας (ΕΛΔ) με τον Ηλία τον Τσιριμώκο πρώτα και ύστερα με το Σταύρο τον Κανελλόπουλο, το Αγροτικό Κόμμα με τον Απόστολο τον Βογιατζή και το Σοσιαλιστικό Κόμμα με μένα τον Γ. Οικονόμου. Κόμματα ανύπαρχτα μας έλεγαν τότε οι πολιτικάντηδες. Τα στελέχη του πρώτου παραδομένα από το Μανιαδάκη στον κατακτητή. Τα στελέχη των άλλων κυνηγημένα κι’ αυτά για τους αποφασιστικούς αγώνες τους. Κι’ όμως το Ε.Α.Μ. έγινε, είναι και θα μείνει. Γιατί τότε στην πιο κρίσιμη εκείνη περίοδο της εθνικής μας καμπής, βρήκε τον παλμό του έθνους και τη δημιουργία του, στρατιώτης του Αγώνα, εκπροσωπούσε όλο το Λαό, εκείνοι που δεν ήθελε να σκλαβωθεί. Τον αδούλωτο Λαό!

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

«Τέσσερις άνθρωποι» έτσι άρχισε να λέει ο Αποστόλου. «Μη μας φοβίζει αυτό, συνέχιζε, γιατί έτσι έγινε κι’ άλλη μια φορά, όταν η Ελλάδα ήταν σκλάβα το ‘21». Μιλήσαμε όλοι, για την πατρίδα, για την πείνα, για τη λευτεριά! Δεν είπε κανείς για κόμματα, ούτε δεξιούς, ούτε γι’ αριστερούς, ούτε για βασιλικούς, ούτε για δημοκρατικούς μα όλοι μιλήσαμε σαν Έλληνες, μόνον για την Ελλάδα και το Λαό.

Όταν, ύστερα από τρεις ώρες, βγαίναμε από το σπιτάκι αυτό, ο ένας αποχαιρετούσε τον άλλο και βαριές σκέψεις μας είχαν καταλάβει.

Το ΕΑΜ είχε γίνει πια. Κι’ ο αγώνας είχε αρχίσει.

Ο κατακτητής θα δοκίμαζε τη δύναμη του Λαού μας. Μα εδώ όλοι βλέπαμε τη νίκη.

Κι’ αυτό μας φέρνει μιαν ανακούφιση στη βαριά ψυχή μας με τον αγώνα που άρχιζε.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (1946)

Advertisements

One thought on “72 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s