Ψήφισμα αλληλεγγύης στους οικοτρόφους της εστίας Καλαμαριάς

Με το νόμο Διαμαντοπούλου Αρβανιτόπουλου οι φοιτητικές εστίες περνούν στα ιδρύματα. Έτσι, η εστία της Καλαμαριάς πέρασε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ο πρόεδρος προχώρησε στη δημιουργία νέου, αντιδραστικού εσωτερικού κανονισμού, που προβλέπει την παραμονή στην εστία για ν χρόνια, την παύση λειτουργίας της εστίας κατά τους θερινούς μήνες, τη διαγραφή των οικοτρόφων κάθε χρόνο και την επανεξέταση της αίτησής τους με προσαύξηση της τάξης του 3% στο εισόδημά τους, την καταβολή ενοικίων και την εισαγωγή ακαδημαϊκών κριτηρίων για την παραμονή στην εστία.

Ο σύλλογος προχώρησε σε κατάληψη των γραφείων της διεύθυνσης της εστίας στις 18 Οκτώβρη, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Προσπάθησε πολλές φορές να συζητήσει με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη προκειμένου να αλλάξει ο χρόνος διαμονής στα ν+1 έτη, να μην καταβάλουν οι φοιτητές ενοίκιο, να μη γίνεται διαγραφή των οικοτρόφων κάθε χρόνο και να μην αυξάνεται το εισόδημά τους.

Η απάντηση που πήραν οι φοιτητές από τον αντιπρύτανη ήταν άκρως απαξιωτική και ερριστική. Δεν έχει απαντήσει σε κανένα αίτημα των οικοτρόφων και όχι μόνο έχει δείξει πλήρη αδιαφορία, αλλά ακόμα και όταν οι φοιτητές προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας την 18η Δεκεμβρίου τους κατήγγειλε στα κανάλια λέγοντας ψέματα ότι τον κρατούσαν όμηρο και τον τραμπούκισαν τη στιγμή που ο ίδιος ήταν ειρωνικότατος και προκλητικός. Πλέον υπάρχει εισαγγελική απόφαση για παρέμβαση της αστυνομίας για να λήξει η κατάληψη και να διωχθεί με αυτόφωρη διαδικασία ο σύλλογος.

Η δημόσια και δωρεάν φοιτητική μέριμνα είναι δικαίωμα όλων των φοιτητών. Οι φοιτητές που μένουν στις εστίες προέρχονται από τα κατώτερα λαϊκά στρώματα και χωρίς τη φοιτητική μέριμνα ορθώνονται ταξικοί φραγμοί στις σπουδές τους με αποτέλεσμα να μη μπορούν να τις ολοκληρώσουν. Ο αγώνας των οικοτρόφων της εστίας της Καλαμαρίας είναι δίκαιος και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε αυτόν. Καμία παρέμβαση της αστυνομίας, καμία δίωξη οικοτρόφων, να καταργηθεί ο αντιδραστικός και ανταποδοτικός κανονισμός λειτουργίας της εστίας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s